Receptek

Kefires ananászbólé ( 10 személyre )

  • 3 Liter friss kefir
  • 1 nagy ananász, vagy ananászkonzerv
  • 6 cl Gin
  • 4 cl Curacao vagy Cointreau likőr
  • 2 palack fehérbor ( 0,7 Liter)
  • 1 palack pezsgő ( félszáraz )
  • 5-6 evőkanál cukor a sziruphoz

Az ananászt meghámozzuk, a közepéből a vastag torzsát eltávolítjuk és a megmaradt gyümölcshúst kis kockára vágjuk Egy kevés vízzel és 5-6 evőkanál cukorral szirupot készítünk és hűvös helyre tesszük. Egy nagy üvegedénybe (bólés tálba) öntjük a fehérbort, a cukorszirupot, a Gint, a narancslikőrt és jól összekeverjük. Hideg helyre tesszük.

Rövid idő múlva az ízek jól összeérnek. Tálalás előtt a jól előhűtött kefirt hozzákeverjük és legvégén beletöltjük a behűtött pezsgőt. Talpas előhűtött poharakba töltjük és ananászkarikákkal díszítjük.

Természetesen 1/3-ad részből is elkészíthető.

(Rendkívül finom ital, viszont az alkoholtartalma miatt gyermekek nem fogyaszthatják.)

Fûszeres kefirital

10 dkg zsázsa, 1 gerezd fokhagyma, 2,5 dl kefir, 1 dl tejszín, só, fehérbors, késhegynyi mustár.
A zsázsát kiválogatom, megmosom, a leveleket lecsipkedem a szárról és a fokhagymagerezddel együtt finomra vágom. A kefirt és a tejszínt felverem, belekeverem a zöldvagdalékot, hozzáadom a sót és a fûszereket. Kétfelé osztom és zsázsalevelekkel díszítem.

Spenót-Kefir-Flip

15 dkg zsenge spenótlevél, 1 alma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, fél liter kefir, 1 dl tejszín, só, fehérbors, frissen õrölt szerecsendió.

A spenótot megmosom, vastag ereit eltávolítom. Az almát hámozom és kimagozom. Az összes zöldséget az almával együtt mixerben finomra pürésítem, majd hozzáadom a jól behûtött kefirt, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem.

Green Kefir ropogós pehellyel

1 csomó zöldfûszer (pl petrezselyemzöld, zsázsa, kapor stb.), 1 ek citromlé, 1 ek ropogós pehely (corn flakes), 1,5 dl kefir, Worcester, só.

A zöldeket mixerrel elpürésítem, összekeverem a kefirrel, sóval, Worcestermártással. Hûtött poharakba töltöm és a tetejét megszórom a pehellyel.

Rumos kefires tea

2 dl kefir, darabka vanilia, fél mk reszelt narancshéj (KOTÁNYI), 1,5 dl erõs tea, 2 ek rum.

A felsorolt hozzávalókat jól összekeverem és jól behûtöm. Szívószállal kínálom.

Reggeli “hidegindító”

1 dl kefir, 1 dl céklalé, késhegynyi fokhagymapor, 1 kk vágott petrezselyem, 1 kk vágott snidling, késhegynyi zelleres fûszersó.

A kefirt elkeverem a céklalével, majd a zöldfûvekkel. Fokhagymasóval és zelleres fûszersóval ízesítem.
Jégbehûtve fogyasztom.

Epres kefir

10 dkg eper, 1 kk méz, 2 dl kefir.

Az epret elpürésítem (turmix, mixer, rúdmixer stb.), mejd összekeverem a mézzel és a kefirrel. Jégbehûtve fogyasztom.

Málnás kefir

10 dkg málna, 1 kk vaniliáscukor, 2 dl kefir, tört jég.

A málnát elpürésítem (turmix, mixer, rúdmixer stb.), majd összekeverem a vaniliáscukorral, a kefirrel és a tört jéggel.

Bodzás kefir

5 dkg bodzalekvár, 2 dl kefir.

A bodzalekvárt alaposan összekeverem a kefírrel és alaposan behûtöm.

A recepteket beküldte:

Tóth László

E-mail:

laci62@externet.hu

Kérlek küldjétek el a már jól bevált saját recepteiteket is.