Hogyan készítsek japán kristálygomba-alapú limonádét?

Hogyan készítsek japán kristálygomba-alapú limonádét?
/Olvasd el figyelmesen!/

Ez a rövid útmutató segítséget szeretne nyújtani ahhoz, hogy miképpen bánj a japán kristálygombákkal, ha hozzájutsz egy kezdő adaghoz.
Sok mindent írnak róla, de én most megpróbálom – részben a saját tapasztalataimat is segítségül híva – röviden és érthetően leírni, hogyan készítsd el finom és gyógyító hatású üdítőitalodat.

Először is a hozzávalók:

– egy adag japán kristálygomba, kb. 6 evőkanálra való
– kristálycukor, két evőkanállal
– egy csipetnyi mazsola, kb. 15 szem /lehet több is!/
– egy fél citrom, vagy akár egy egész is – ez kétfelé vágva – , /a végét késsel vágd le!/
– kb. 2 liter sima csapvíz

Most jöjjenek a kellékek:

– egy darab műanyag gyümölcsmosó tál
– egy darab műanyag szűrő /szita/
– egy darab műanyag tölcsér
– egy darab műanyag kanál /én fagyiadagoló kanalat használok/
– egy darab műanyag „fakanál” a kevergetéshez
– két darab kb. 2 literes üveg kancsó, vagy műanyag flakon /az üvegkancsó jobb, mert nehezebb/ Az egyikben érleled, a másikba szűröd a kész levet.

És végül a tennivalók:

Amikor megkapod a gombákat és hazaviszed, ha nem fogsz hozzá rögtön a leöntéséhez, tedd a dobozt, vagy amiben hoztad, a hűtőbe. /nem a fagyasztóba!/ Ott elvannak egy darabig, de ne sokáig tartsd ott őket, max. 1-2 napig.
Amikor hozzáfogsz a művelethez, a következőket tedd:

– vedd ki a gombákat a dobozból, tedd őket a gyümölcsmosóba, és langyos vízzel mosd át.
– az egyik üvegkancsó aljára szórd be őket, és tegyél rájuk két evőkanál cukrot.
– ez után szórd rájuk a mazsolákat is, majd az egészet engedd tele hideg csapvízzel, és jó alaposan keverd át.
– a végén dobd a kancsóba a fél citromot, amelynek előbb vágd le a végét, úgy, hogy a citrom belseje kicsit kilátszódjon. /Igy jobban átjárja a lé, és aromásabb lesz a végén az italod/
– az egészet fedd le műanyag fóliával, és tedd olyan helyre, ahol nem süti közvetlenül a nap.
– érleld 48 órát, közben többször kevergesd, hogy a gombák, a víz, a cukor és a mazsolák minél jobban összekeveredjenek.
– akkor van készen, amikor látni fogod, hogy a víz színe kissé sárgássá, opálossá válik, a mazsolák feljönnek a víz színére, és a citrom köré gyűlnek. Szép simák, ducik lesznek. A víz egy kicsit pezsegni fog, de nincs szénsavas jellege, sem alkohol tartalma.
– vedd le a kancsó tetejéről a fóliát, csavard bele a citrom levét. A citromot dobd ki, a lét még egyszer alaposan keverd át, és az egészet szűrd át a másik kancsóba.
– a gombákat, mazsolákat, valamint citrommaradványokat dobd a gyümölcsmosóba, és láss hozzá a gondos válogatáshoz. Távolíts el a gombák közül minden mazsolát, citrommagot és –foszlányt és dobd ki őket. Könnyű dolgod lesz, mert a mazsolák fent vannak a víz tetején, először ezek „távoznak” a szűrőbe. A citrommagokat kell csak kibányászni.
– a megtisztított gombákat öblítsd át langyos vízzel, ugyanezt tedd az érlelő kancsóval is, és máris kezdheted előlről az egészet.
– a kapott limonádét tedd a hűtőbe.

Váljék egészségedre!!!

Néhány megjegyzés:

A gombák nagyon gyorsan szaporodnak. Már a harmadik érlelés után látni fogod, hogy kb. két-három kanállal többen vannak. Ettől ne ijedj meg, lásd el vele barátaidat, rokonaidat, munkatársaidat és a szomszédokat. Amikor már nagyon sok van, és mindenkinek adtál, irj a fórumra, hogy szívesen adsz kristálygombát. Vinni fogják, úgy, ahogy tőlem is.

A gyógyító, jótékony hatásukat kb. 1-2 hónap múlva fogod érezni, de tudd, hogy minden emberre másképpen hatnak. Napi egy liternél többet ne igyál belőle. Kisgyereknek, másfél évesen túl óvatosan, kis dózisban adhatod. Cukorbetegeket nem bántja, mert a cukrot a gombák feldolgozzák. Ezt gyorsítja meg a kevergetés.

Ha még lenne kérdésed, írj, vagy hívj!
gabi.vizi@freemail.hu 0620/934-8069

No tags.
  • Trackbacks
  • Comments
  • Comments are disabled.
  • No trackbacks yet.