Monthly Archives: augusztus 2007

A klóros víz árt a japánkristálynak

Klórmentesítsük a vizet Központosított vízelosztás esetében a klórral való fertőtlenítés elkerülhetetlennek tűnik. A több kilométeres csőrendszeren átmenő vízben a baktériumok könnyen elszaporodhatnak: a csövek és a tartályok belső falaira rakodnak le. A klór bozonyos mértékben elpusztítja a baktériumokat, de nem … Continue reading

Legjobb a kefír, a kumisz után

Az Oroszországi Tejipari Tudományos Kutatóintézet szakértőinek véleményére hivatkozva egy cikk azt állítja, hogy a ma agyon reklámozott élőflórás, bio, gyümölcsös és francos joghurtok semmit sem érnek, sőt némelyek közülük kifejezetten ártalmasak lehetnek. A tejtermékek közül magasan a legjobb a kumisz, … Continue reading

Kaukázusi kefir

Kaukázusi kefir A Krisztus előtti 6. és 2. ezredév között legelőbb a bivaly, a középidőben a többi állatfaj, legkésőbb pedig a ló háziasítása zajlott le. Az egyes vidékeken fontos tejtermelő teve háziasítása ennél is későbben történt. A Krisztus utáni évszázadokban … Continue reading

A joghurt és a kefir legendája

A JOGHURT ÉS KEFIR LEGENDÁJA A legenda szerint a joghurt és a kefir létrejötte a Kaukázusban található Elbrusz-hegyhez kötődik. A véletlen úgy hozta, hogy egyazon időben különféle mikroorganizmusok kerültek bele egy köcsög tejbe, és minthogy a hőmérséklet is megfelelő volt … Continue reading

“7 érv” a kefir fogyasztása mellett

Érvek a kefirfogyasztás mellet. Jól, könnyen emészthetőek. A tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontásnak hála megnő az egészségvédő bioaktív peptidek mennyisége. Ezek gátolják bélrendszerünkben a káros mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá karbantartják bélműködésünket. Rendszeres fogyasztásuk kellemes közérzetet biztosít, csökkenti a vérnyomást, … Continue reading

A kefir biológiai értéke

A savanyított tejtermékek magas biológiai értékű fehérjeforrásként fontos táplálékok különösen gyermekek, várandós és szoptató nők, valamint idősek étrendjében. A savanyított tejtermékek négy-nyolc ezer éve ismert táplálékok, amelyek napjainkban is az egészségmegőrző táplálkozás fontos elemei. Azóta fogyaszt az emberiség savanyú tejkészítményeket, … Continue reading

Egészség a Kaukázusból

Egészség a Kaukázusból Kisgyerekként két íztől idegenkedünk: a keserűtől és a savanyútól. Ez utóbbi pedig igencsak hasznos. Savanyú tejkészítményeknek hívjuk a joghurtot és a kefirt. Fogyasztásuk nem csak gyermekkorban fontos. Az elmúlt évtizedben Magyarországon egyre többen vásároltak savanyú tejkészítményeket, főleg … Continue reading

Miért hasznosak a savanyú tejkészítmények?

A tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontás miatt megnő az egészségvédô bioaktív peptidek mennyisége, ezért jobban emészthetők. A peptidek gátolják bélrendszerünkben a káros mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá karbantartják bélműködésünket. Rendszeres fogyasztásuk kellemes közérzetet biztosít, csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, … Continue reading

A probiotikus baktériumok

A probiotikus ( élattanilag hasznos ) baktériumok szerepe a bélrendszeri betegségek tüneteinek enyhítésében A mikroorganizmusok speciális csoportja, a probiotikus mikroorganizmusok számos egészségügyi és élelmiszer-tudományi kutatás középpontjában állnak. Bár az első baktériumok izolálása és meghatározása a XIX. és a XX. század … Continue reading